Lær å navigere i verdenen til cocktailshakere

Loading...
Lær å navigere i verdenen til cocktailshakere

Selv den mest uerfarne person uten kunnskap om shakere og bartenderverdenen vil forstå at en shaker er et nødvendig verktøy for en bartender. Alle har sittet ved en bar og observert hvordan bartenderen lager deilige drinker ved hjelp av en shaker. En dyktig bartender får det til å se lekende lett ut, og som kunde tenker du kanskje ikke alltid på de mange valgene som ligger bak valget av hvilken shaker bartenderen bruker.

Det finnes ulike shakere, hver med sine fordeler, og ulike bartendere har også sine favoritter. Her får du en guide for å hjelpe deg med å navigere i verdenen av variert barutstyr, enten du ønsker å lære å mikse drinker selv eller bare vil forstå tankene som går gjennom en bartenders hode mens de mikser en drink for deg.

en Manhattan cocktail shaker

Boston shakeren er en klassiker

Det er ingen skam å si at hvis det er en shaker som er spesielt populær, så er det den som kalles 'Boston', som i mange år har vært den mest brukte. Boston shakeren har en historie som går tilbake til 1800-tallet, så den har virkelig stått tidens prøve.
Den klassiske Boston shakeren består av to deler: den øvre delen er laget av metall, og den nedre delen er opprinnelig laget av glass, selv om det også finnes eksempler der den nedre delen er laget av metall. Man blander drinken i glasset med de ingrediensene man ønsker, samt is og andre elementer. Deretter plasserer man den øvre metall-delen over glasset og rister i opptil ett minutt slik at ingrediensene blir blandet, og drikken blir avkjølt av isen.
 
Deretter må man sile isen fra når man heller drinken i et glass. Dette kan gjøres med ulike typer sil. Hvis du er en mer erfaren bartender, kan du også sørge for at åpningen mellom glass og metall er liten nok til at isen blir i glasset mens du heller. Dette krever imidlertid god kontroll over drinken, da det krever konsentrasjon og erfaring.
 
Hos Barlife finner du forskjellige typer Boston shakere;
 
Se det store utvalget av shakere vi tilbyr hos Barlife her.
 
En av de klassiske og enkle variantene er den amerikanske Boston shakeren, som kan inneholde opptil 80 cl. Metall-delen er laget av rustfritt stål, og glass-delen er laget av et holdbart materiale. Det er viktig å ikke bruke vanlig glass i stedet for det glasset som følger med Boston shakeren, da det er spesielt behandlet for å tåle belastning, noe vanlig glass ikke kan.
 
Den amerikanske Boston shakeren koster 169 kr. og er en flott start fordi den gjør akkurat det den skal, og du kan til og med lage flotte triks med den. Du kan også få en Boston shaker i kobber, som gir en spesiell effekt når du mikser. Hvis du ønsker mer brukervennlighet, kan du finne en Boston shaker med oppskrifter og målinger på glasset, noe som gjør det enklere og mer inspirerende for deg som bartender å mikse drinker.

Cobbler: den tredelte shakeren

En annen klassisk shaker er Cobbler shakeren, som de fleste nok har sett.
 
 
Mens Boston shakeren bare består av to deler, har Cobbler shakeren flere. Denne typen shaker består av en metallbunn, som er selve beholderen der du heller drikken din. I tillegg har den et lokk med innebygd sil. Det er spesielt den innebygde silen som gjør at mange bartendere foretrekker denne shakeren, da du ikke trenger å bruke en ekstra sil eller å lage åpningen mellom glass og metall så liten. Det er imidlertid en smakssak, og hva folk foretrekker varierer. I tillegg til bunn og lokk har Cobbleren også en liten kork, som mange bruker både for å lukke når de mikser drinker og som en måleskje når de måler opp alkohol.

Kobber shaker

Mange nybegynnere starter med en Cobbler shaker, som noen ganger også kalles en Manhattan shaker fordi den er enklere å bruke. De mer erfarne bartenderne går imidlertid ofte for en Boston shaker, da det gir følelsen av å være nærmere cocktailen.
En verden av forskjellige Cobbler eller Manhattan shakere åpner seg når du besøker Barlife, for det er et bredt utvalg å velge mellom. Uansett størrelse, materiale og form finner du mange forskjellige shakere som passer for enhver smak. Du kan velge mellom en gyllen tredelt shaker i Yukiwa-stil, eller til og med en rakettformet cocktail shaker. Hvis du foretrekker personlig design, er det også tilgjengelig, i tillegg til den mest vanlige Cobbler shakeren i rustfritt stål med klassisk design. Hvis du liker det mørke, kan du også finne en svart variant som skiller seg litt ut fra mengden.

 

Når drinken trenger en sil

Hvis du bruker den tredelte shakeren, trenger du ikke en ekstra sil, men du trenger en hvis du bruker Boston shakeren. Det finnes forskjellige siler, og den mest vanlige er Hawthorne-silen, som er den klassiske silen med små ører.
 
La deg inspirere av vårt utvalg av siler hos Barlife her.
 
Du finner mange varianter av denne silen hos Barlife, i tillegg til den enklere julep-silen, som også kan være nyttig for visse formål.

en sil brukes sammen med en shakerGoogle ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna