Havn

Hos BarLife har vi noe av det beste portvinen på markedet, da vi er av den overbevisning at god portvin skal være tilgjengelig for alle.

Så føl deg mer enn velkommen til å dra på eventyr blant vårt store utvalg av portviner på denne siden. les mer her

Loading...
Set Ascending Direction
  1. DUORUM VINTAGE PORT 2017 4045143 by DUORUM color Svart
    DUORUM VINTAGE PORT 2017
    2958,75  NOK
  2. COLUMBIA WINERY MERLOT 2016 4011043 by COLUMBIA WINERY color Svart
    COLUMBIA WINERY MERLOT 2016
Set Ascending Direction

Du drikker kanskje allerede portvin til risalamanden og kan ha problemer med å kombinere den alkoholholdige portugisiske drikken med noe annet enn dessertvin.

Men faktisk kan portvin brukes til mye mer enn bare desserten, og alene av den grunn elsker vi her i BarLife utrolig mye portvin.

Drikk portvin som aperitiff eller nyt et glass i en stille stund sent på kvelden. Du kan også enkelt sette sammen en større meny rundt portvin, hvor portvinen blir kveldens hovedvin.

Denne opplevelsen kan imidlertid være litt tung, da portvin har høyere alkoholprosent enn vanlig vin, og derfor velges denne ofte bort.

Hva er portvin?

Kort fortalt er portvin en helt spesiell type vin, som er produsert på portugisiske druer, og som har høyere alkoholprosent enn man opplever med de mer tradisjonelle vinene.

Selve produksjonen av portvin er ikke så kompleks igjen, og ligner veldig på prosessen som skjer når tradisjonell vin lages. Den store forskjellen oppstår ved å stoppe gjæringsprosessen til druemosten i produksjonen av portvin.

Dette gjøres ved å tilsette druesprit når mosten har en alkoholprosent på mellom 6-7%. Ved å stoppe gjæringsprosessen tidligere, får mosten beholde en viss del restsukker, som så er med på å gjøre vinen søtere.

Som en siste del av portvinens tilblivelse skal den lagres på fat mellom 2-3 år, avhengig av hvilken type portvin som er tenkt.

De forskjellige typene portvin

All portvin produseres i Douro-regionen, som ligger nord i Portugal. Likevel er det stor variasjon i utvalget av hvilke typer portvin du kan finne på markedet.

Det er slik at portvin kan deles inn i ulike typer kategorier, avhengig av hvordan den er laget, og denne inndelingen kan det være greit å huske på når du skal velge din neste portvin.

De aller fleste er kjent med den røde portvinen, som også er den vanligste. Men det finnes også hvit portvin og rosa portvin – også kalt roseport – på markedet, så du har et bredt felt å bevege deg innenfor.

Nedenfor skal vi gjennomgå noen av de viktigste sjangrene som finnes, slik at du lettere kan navigere mellom hvilke forskjeller du må være oppmerksom på.

Hvit portvin

Denne typen portvin er laget av grønne druer, da den er ganske tradisjonell hvitvin og den lagres vanligvis på fat mellom to og tre år.

Den hvite portvinen er ganske allsidig. Du kan bruke den til både sjømat og til alle slags tapasretter.

I tillegg kan den også enkelt kurere desserten, men pass på at du ikke velger en hvit portvin med for mye sødme, da den i så fall kan gå hen og bli veldig søt i søt.

Ruby portvin

I prinsippet produseres Ruby portvin på samme måte som hvit portvin gjør, bare at det brukes blå druer her i stedet for grønne. Denne portvinen har kortest lagringstid på fat, som er maks to år, hvoretter resten av lagringen skjer på flaske.

Ruby portvin filtreres før den helles på flasken og typisk vil smaken være preget av en frisk sødme, som avkom fra modne bær og frukt.

Siden denne typen portvin tilbyr den mer fruktige og tanniske smaken, kan du enkelt servere en Ruby Portvin til en rød biff eller som valg av vin til en andestek.

Samtidig kan du også enkelt servere Ruby portvin til en smaksrik dessert, som er mer dominert av mørk frukt, bær og sjokolade.

Vintage portvin

Her har vi å gjøre med en portvin som utelukkende er fokusert på årganger. Det betyr akkurat at årgangsportvinsårganger bestemmes fra spesielt utvalgte druer, som skal sørge for at kvaliteten på denne typen portvin er høy. Bare i de beste høstårene produseres det vintage portvin.

Som med ovennevnte viner, må årgangsportvin lagres på fat i mellom 2 til 3 år, deretter fortsetter modningsprosessen i en lengre periode – gjerne mellom 15 – 30 år.

Den er ufiltrert, i motsetning til Ruby portvin, som gjør at den danner et kraftig lag med sediment.

Vintageportvin er noe av ypperste kvalitet innen portvin, og du vil ofte møte en veldig fyldig og søt smaksopplevelse, som til de grader preges av de mørke fruktene og krydderne. Så hvis du vil kvalitetssikre deg selv, er årgangsportvin et utrolig godt bud.

LBV - Late Bottled Vintage

Som lillebror til den tidligere beskrevne årgangsportvinen finner du typen lbv portvin. Late Bottled Vintage portvin produseres i omtrent samme stil som du kjenner den fra Ruby portvin, bare at vinen er fra en bestemt årgang.

LBV-portvin skiller seg fra årgangsportvin ved å ha en mye lengre lagringsprosess på fat, som vanligvis tar en plass mellom 4-6 år, hvorfra navnet «late bottled» stammer fra.

Det vil gi deg en kompleks og intenst søt smaksopplevelse, hvor de mørkere fruktene, bærene og nøttene igjen vil danne bakgrunnen for smakstemaet.

Tawny portvin

I motsetning til LBV-portvinen som typisk består av én spesifikk årgang, vil det også Tawny portvin ofte være sammensatt av flere forskjellige årganger.

Denne typen lagres i minimum 3 år på fat, noe som gjør at de sterke røde fargepigmentene avtar, og etterlater portvinen med et gyllenbrunt uttrykk sammenlignet med andre sterke mørkerøde portviner.

Smaken er imidlertid ikke like søt som med andre typer portvin, og noter som sjokolade, kaffe, vanilje og karamell kommer ofte til sin rett med en typisk Tawny portvin.

F.eks. en Tawny portvin passer perfekt til diverse oster eller til desserter som inneholder nøtter, karamell eller tørket frukt.

En gammeldags eplekake kan også enkelt serveres sammen med et godt glass Tawny portvin, eller du kan nyte den helt alene som den er.

Colheita portvin

Denne portvinen minner utrolig mye om den tidligere beskrevne Tawny, ved at den har blitt lagret på fat siden innhøstingsåret. En Colheita portvin er imidlertid en årgangsvin, så du kan se på flaskeetiketten nøyaktig hvor gammel portvinen er, slik det også er for årgangstypene.

Den skal gjerne få lagre i en årrekke slik at den kan få tid til å utvikle seg til den beste utgaven av seg selv.

Som med Vintage portvin regnes Colheita for å være noe av markedets beste kvalitet, så vil du ha fingrene i en kvalitetsportvin som er ekstra lagret, vil ikke Colheita portvin være et dårlig valg.

Slik serverer du portvinen din

Skal du servere portvin til gjestene dine, er det først og fremst ekstra stilig å servere på ekte portvinsglass. Når du har mestret disse, bør portvinen din ha en serveringstemperatur på rundt 16 grader. Dette er i hvert fall den klassiske tommelfingerregelen, men temperaturen på portvin kan variere fra flaske til flaske.

I tillegg bør du være oppmerksom på holdbarheten til en portvin etter at den er åpnet. Vannene deles i den grad når diskusjonen går på hvor lang holdbarhet portvin har. I utgangspunktet er det ingen definisjon på hvor lenge en portvin kan vare.

Hvis du er interessert i å følge med på smaksutviklingen til en portvin, så vil du mest sannsynlig ikke synes at en portvin blir for gammel, men at den rett og slett utvikler seg over tid.

Det skal imidlertid nevnes at de fleste portviner er klare til å drikke på flaske og bør også nytes friske. Ved å ha en flaske portvin åpen i for lang tid, vil den miste saft og kraft.

Her på BarLife finner du jevnlig ulike tilbud på portvin, slik at du har mulighet til å gjøre et godt kupp. Ellers er du hjertelig velkommen til å utforske vårt sortiment, for å finne portvinen som passer perfekt til dine ønsker.

Vi kommer her med tre anbefalinger om falltauet som du passende kan se nærmere på. Den første er en Taylors LBV portvin, som er perfekt balansert i aroma og smak.

Den andre vi vil anbefale deg er denne hvide Sandeman portvin, som med sin enkelhet passer utrolig godt som aperitiff eller til en søt dessert.

Til slutt kommer vi bare til denne klassikeren Rozes Ruby Portvin, som innkapsler de klassiske portvinsnotene av mørke bær, sjokolade, vanilje og krydder. Perfekt til en deilig fruktdessert.

Med dette er du godt rustet til å velge din neste portvin.

Nyt!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna