SMAK FORSKJELLEN MED DE RIKTIGE ØLGLASSENE

Loading...
SMAK FORSKJELLEN MED DE RIKTIGE ØLGLASSENE

Alle øl-entusiaster, både rutinerte og nybegynnere, har hver sin smak når det kommer til ølglas. Noen foretrekker å ha et stort utvalg av forskjellige glass, som er dedikert til en bestemt type øl, mens andre foretrekker å bruke et spesifikt ølglass til alle slags øl. Ingenting er riktig eller galt når det handler om hvordan man skal nyte ølen på best mulig måte. Det er noen glass som har spesifikke egenskaper i sammensetningen med utvalgte øltyper.

Utseende på glasset er en ting, for det er ingen tvil om at en øl som er skjenket i et flott glass vil gjøre hele helhetsopplevelsen bedre, men det er også noen tekniske beviser for at bestemte ølglass faktisk påvirker ølen som blir skjenket i glasset.

Vi vil gå igjennom noen av de mest klassiske ølglassene i dette innlegget, da får du et bedre overblikk over hva du skal overveie når du skal finne det perfekte ølglassene.

 

Pintglasset

Du kjenner helt sikker til pintglasset etter alle turene på puben, her kommer det sylinderformede glasset til sin rett. Glasset kalles også for halvliterglasset og den har en fantastisk egenskap som gjør at det kan være mye øl i glasset.

Bredden og den brede åpningen på glasset gir ølen fri passasje til den forreste og den bakerste delen av tungen, og det fremhever bitterheten og søtheten i ølen.

Pintglasset er derfor et fornuftig allround glass, som kan brukes til øltyper som porter, IPA og pilsner.

Pokalglasset

Dette pompøse ølglasset er kjennetegnet med den store og kraftige stilken, det er plassert en stor skål på stilken, og de fleste vil helt sikkert forbinde dette med de belgiske klosterølene.

Akkurat som med pintglasset har pokalglasset en bred åpning, som leder aromaene fort og sikkert fram til nesen, imens ølet får løpt igjennom hele munnen. Det gjør at du får en veldig fin smaksopplevelse, der alle smaksinntrykkene kommer til live.

Pokalglasset blir typisk brukt til de belgiske ølene, som blonde, double eller triple.

Pilsnerglasset

Finnes det noe bedre enn en iskald pils, som er skjenket i et flott pilsnerglass – nei vel?

Pilsnerglasset er smalt og langt og det gir en mulighet for at de gylne nyansene kan skinne. Kullsyren har plass til å sive opp til toppen og forme et delikat skumhode, som hever seg over glasset.

Den visuelle identiteten er en ting, men glasset gjør at ølen treffer bakerste delen av munnen som den første tingen. Det fremhever de bitre nyansene i ølen og det er karismatisk for pilsnerølen.

Det slanke glasset passer derfor veldig godt til øl som er leskende, men som også kan slukke tørsten. Det vil si at man skal gå for en pilsnerøl eller en annen lys øl.

Tulipanglasset

Et ordentlig allround glass, sånn kan man beskrive tulipanglasset på best mulig måte. Glasset kan både brukes til lette forfriskende ales, men også til tunge og mørkere strong ales.

Glasset er formet som en tulipan, glasskålen er bredest og den blir smalere opp mot åpningen. I stedet for at glasset blir snevret inn på toppen, åpner den seg litt ved munningen. Det gir plass til at skummet kan folde seg ut, som du vet ifra pilsnerglasset. Samtidig bevares aromaene i glasset på samme måte som et snifterglass.

Tulipanglasset appellerer til alle sansene dine og det avspeiles i lukt og smaksopplevelsen, som glasset tilfører ølen. Det er din garanti for en veldig god helhetsopplevelse.

Ølkruset

Vi elsker det tyske ølkrus, og det blir brukt årlig til oktober festen, det gir en gjenklang verden over når det blir ropet «Prost!» i ølteltene.

Ølkrusene blir hyppig brukt til lager eller pilsner, og du kan finne mange forskjellige typer. Skal du ha et ølglass i riktig stil til oktober-festen, skal kruset kunne inneholde en liter øl.

Hvis du vil arrangere en morsom temafest eller hvis du bare har et godt øye til den tyske klassikeren, så er ølkruset glasset for deg.

 

Snifterglasset

Dette fantastiske glasset er formet etter et cognacglass, og det betyr at det er bredest på midten av skålen, mens i åpningen blir det litt smalere. Skummet og mange av aromaene blir fanget i glasset og det er en god anledning til å putte nesen litt ekstra ned i glasset og sniffe på alle de gode inntrykkene.

Snifterglasset passer veldig godt når du skal skjenke en kraftig IPA eller en sterk Ale, der du virkelig vil smake på alle nyansene som er i ølen.

Det er veldig viktig at du ikke fyller glasset helt opp, det skal være litt plass til at ølen skal kunne sirkulere rundt i glasset. Da blir ølens aromaer frigjort og du får skjemt bort

Hveteglasset

Et godt hveteølsglass har plass til masse skumm, og det er en viktig del av helhetsopplevelsen.

Selve glasset er høyt og smalt som et pilsnerglass, men dette glasset blir rundet mer ut i toppen, som skaper plass til et fantastisk og velduftende skumm.

Hveteglasset har en lang og smal facon og det gjør at ølen treffer bakerst på tungen. Det er veldig ideelt i forhold til at det fremhever ølets bitterhet.

 

Nå har du fått et generelt overblikk over forskjellige typer ølglass, og det kan garantert få deg til å smake forskjellen på ølen du drikker.

Er du interessert i å se våres store glassunivers, og mangler du inspirasjon til hvilke glass som du skal skaffe deg, så kan du finne vårt store sortiment av alle slags glass, akkurat her.

God fornøyelse!Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna