HVA ER FORSKJELLEN PÅ RØDVINSGLASS OG HVITVINSGLASS

Loading...
HVA ER FORSKJELLEN PÅ RØDVINSGLASS OG HVITVINSGLASS

Som du mest sannsynlig allerede vet, finnes det bestemte glass til rødvin og hvitvin. Det som skiller glassene fra hverandre er form og størrelse, fordi det kommer an på hva som skal være i glasset. Rødvinsglas er oftere bredere og større enn hvitvinsglass.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hvordan glassene skiller seg fra hverandre og hvordan det påvirker den samlede vinopplevelsen.

 

De største forskjellene på rødvinsglass og hvitvinsglass

Rødvinsglass har en større glasskål sammenlignet med hvitvinsglass. Det betyr at skålen typisk vil være bredere og ha en større kurve, samtidig som at glassåpningen har en større omkrets enn hvitvinsglasset.

Årsaken til at rødvinsglasset er større kommer av at rødvin har mere fylde enn hvitvine. Den større skålen til rødvinsglasset gjør at mer oksygen kommer i kontakt med rødvinen, det fører til at smaken og lukten på vinen åpner seg enda mere opp. Hvitvin trenger ikke like mye tilførsel av oksygen og det er derfor hvitvinsglasset er mindre og smalere.

Et rødvinsglass fungerer nesten som en karaffel, det er fordi glasset åpner opp duftaromaene til vinen. Det fører til at man får en opplevelse av at nesen kommer enda tettere på vinen og da får man en bedre opplevelse av aromaene.

Hvitvin åpner seg ikke på samme måte som rødvin og derfor er skålen på hvitvinsglasset kortere. Her kommer også nesen nærmere vinen som gjør at man også får en bedre opplevelse av aromaene til vinen.

Hvitvinsglasset har oftere enn lengre glass-stilk sammenlignet med rødvinsglasset, grunnen til dette er at hvitvin er mere følsom for temperaturer. Den lange stilken på glasset øker avstanden mellom hånden og skålen og det gjør at vinen ikke blir varmet opp av kroppstemperaturen til personen som holder glasset.

 

 

3 forskjellige typer rødvinsglass

Akkurat som det er noen forskjeller på rødvinsglass og hvitvinsglass, vil du oppleve at de forskjellige typene av glass innenfor rødvinssjangeren og hvitvinssjangeren vil variere fra hverandre. Det er i hovedsak 3 glasstyper som du skal ha kjenskap til.

Alt etter hvilken type rødvin du drikker så er de forskjellige rødvinsglassene laget til spesifikke viner.

 

Bordeaux-glasset er det største glasset, det har en bred skål og det har en stor avstand mellom vinen og nesen. Glasset har en stor åpning som gjør at man innta en stor mengde når man tar en slurk. Et bordeaux-glass passer bra til en kraftfull rødvin med høyt tannininnhold og høy alkoholprosent.

 

Bourgogne-glasset har en lavere, men bredere skål enn bordeaux-glasset og derfor vil vinens lukt i høyere grad bli konsentrert i glasset og det gir deg en bedre vinopplevelse. Glasset passer perfekt til mildere rødvin og noen bruker også bourgogne-glasset til å drikke champagne eller hvitvin.

Det siste rødvinsglasset er midt imellom de to andre glassene i forhold til størrelsen. Vin som ikke er for sterk eller mild passer perfekt til et medium-glass.

 

2 typer af hvitvinsglass     

Man skiller også mellom forskjellige glasstyper når det kommer til hvitvin, det er noen glass som passer spesifikt bedre til noen hvitvin enn andre.

De minste hvitvinsglassene passer til sur hvitvin, den smale åpningen gjør at vinen treffer den midterste delen av munnen og det får surheten fram i vinen. Det er ofte vin med lav alkoholprosent som passer godt til disse hvitvinsglassene, det kan være vin som for eksempel Riesling, Sauvignon Blanc og en tilfeldig rosévin.

Hvitvinsglassene som passer til en sterk hvitvin har en større skål og en større åpning, men de pleier ikke å være større enn rødvinsglass. Chardonnay er en vin som passer godt til et slikt glass, her blir de kraftige aromaene videreutviklet i glasset.

 

Hvor mange glass trenger jeg?

Hvis du føler deg fortapt og ikke vet hva slags vinglass du trenger, vil vi berolige deg og si at du kommer langt med et godt rødvinsglass og hvitvinsglass. Du trenger ikke å kjøpe et glass til alle de forskjellige typene av vin.

Hvis du har en vin du drikker ofte og mer enn andre, kan det være fint å starte med en glasstype som passer perfekt til denne vinen. For å få så mange gode vinopplevelser som mulig vil vi anbefale deg at du minst har et godt rødvinsglass og et godt hvitvinsglass.

 

Vi håper du har forstått hva som er forskjellen på rødvinsglass og hvitvinsglass og at du kan bruke denne kunnskapen når du skal kjøpe noen nye glass til en spesifikk vin.

Nå er du klar til mange nye spennende vinopplevelser.

God fornøyelse!

 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna