15 INTERESSANTE FAKTA DU HELT SIKKERT IKKE VISSTE OM CHAMPAGNE

Loading...
15 INTERESSANTE FAKTA DU HELT SIKKERT IKKE VISSTE OM CHAMPAGNE

Selv om vi ofte nevner «champagne», så er det veldig sjeldent at vi forklarer hva champagne er. Det har nok noe å gjøre med at champagne fort blir synonymet for all musserende vin. I prinsippet er det helt omvendt, og det er en fransk arroganse over den eksklusive luksuriøse drinken.

En ting som vi fort kan bli ening om er at champagne alltid bør bli servert i noen flotte champagneglass. Både i forhold til estetikken, men også i forhold til den overordnende smaksopplevelsen, her spiller champagneglasset en stor rolle. Men det kan du lese mye mer om i dette blogindlæg.

Nå vil vi nemlig rette oppmerksomheten over på alle de interessante faktaene som er knyttet til selve champagnen. 

 

1. CHAMPAGNE ER EN MUSSERENDE VIN

Vi var kort innom dette i innledningen. Ofte blir champagne betegnelsen på alle musserende viner, men i virkeligheten er det helt motsatt. Champagne er en musserende vin, som kommer fra det franske champagnedistriktet.

 

 

2 . FRA HAVBUNNEN TIL CHAMPAGNE

Faktisk var Champagne regionen bunnen av et forhistorisk hav. Det betyr altså at det er rester av forhistoriske havdyr, som er næringen for de berømte champagne druene. I dag har champagne regionen et frodig og perfekt klima til å dyrke vindruer.

 

3. 49 MILLIONER BOBLER

En flaske champagne inneholder 49 millioner bobler. De karakteristiske champagneboblene dannes gjennom en dobbel fermenteringsprosess som er en følge av tilsetningen av sukker og gjær. Dermed dannes det en høy konsentrasjon av kullsyre, som er lukket inne i en flaske.

 

4. DE FORSKJELLIGE KATEGORIER

Innenfor musserende vin og champagne finnes det forskjellige kategorier, som er med på å definere hvilken type du har med å gjøre.

I bunn og grunn er det for å beskrive hvor søt den er, og det blir gjort med skalaen fra «dry» til «sweet».

 

5. HVORFOR «POPPER» CHAMPAGNEN?

De 49 millionene boblene som vi fortalte deg om tidligere, danner et høyt trykk inne i flasken. Hvis vi skal komme med en lett og forståelig sammenlikning, så er trykket nesten 3 ganger så høyt i en champagneflaske som det er i et bildekk.

 

6. VERDENS LENGSTE CHAMPAGNEPROPP

Et høyt trykk kan virkelig sende en champagnepropp lang avsted. Faktisk er verdensrekorden på ikke mer enn 54 meter. Og den ble målt på en hastighet på 64 km/t. Det er altså noen seriøse krefter som er i en champagneflaske.

 

7. DEN DYRESTE FLASKEN

Champagne er luksuriøst og til tider kan det være litt dyrt. Den dyreste flasken med champagne som finnes koster 2,1 millioner dollars.

 

8. «COLERETTE»

Det er betegnelsen på noen spesielle graveringer, som finnes på innsiden av bestemte champagneglass, og det skaper stråler av bobler i glasset.

 

9. WINSTON CHURCHILLS CHAMPAGNEFORBRUK

Hver eneste dag klokken 11.00 om formiddagen, fikk Winston Churchill servert champagne. Champagnefabrikanten Poul Roger lagde i den forbindelse en spesiell flaske kun til Churchill.

 

10. RAPPERE VILLE HA BLING-BLING OG CHAMPAGNE

Det er faktisk publikummet som ville ha champagne. Undersøkelser har vist at folk som går til rap, hiphop, R&B osv, er veldig champagne orienterte i forhold til en gjennomsnittlig person.

 

11. DERFOR SKAL DU IKKE CHUGGE CHAMPAGNE

Det er mange gode grunner til hvorfor du skal nyte champagnen din og ikke bare helle den ned. Men rent fysiologisk så kan boblene få alkoholen til blodbanen så fort at det kan forårsake hodepine.

 

12. DET IKONISKE COUPEGLASSET

Coupeglasset, som var spesielt populært i den første halvdelen av 1900-tallet, skal vist være formet etter Marie Antoinetts bryst.

 

13. GLASS FORMENS INNFLYTELSE PÅ BOBLENE

Selv om det høres veldig eksotisk ut med historien om coupeglasset, så er det i moderne tid fluteglasset og tulipanglasset, som blir foretrukket hos champagneekspertene. Champagnens bobler holder seg nemlig bedre og lengre i et fluteglass sammenlignet med coupeglasset.

 

14. CHAMPAGNE HJELPER PÅ HUKOMMELSEN

Hvordan forskningen har foregått her vet vi ikke, og umiddelbart pleier ikke alkohol å hjelpe på hukommelsen. I hvert fall ikke hvis man får for mye alkohol. Allikevel peker forskere på en interessant oppdagelse, som viser at 1-3 glass med champagne om uken, kan motvirke hukommelsestapet i takt med alderdommen.

vordan forskningen er forløbet, ved vi endnu ikke, og umiddelbart plejer alkohol ikke direkte at hjælpe med hukommelsen. I hvert fald ikke hvis det er for meget alkohol. Alligevel peger forskere på en interessant opdagelse, der viser, at 1-3 glas champagne om ugen, kan modvirke hukommelsestab i takt med alderdommen skrider ind.  

 

15. HØY KONSENTRASJON AV KULLSYRE

Selv om det også er en del brus i øl, så er allikevel konsentrasjonen 3 ganger så stor i champagne.

Som du kan lese deg til finnes det mange spennende og underholdene fakta om champagne. Det blir fortsatt foretatt en del forskning på området, fordi det er en del nysgjerrighet om hvordan man kan få kan mest mulig ut av champagneopplevelsen..

Vi håper at du har likt å lese med. Du er alltid mer enn velkommen til å sjekke ut vårt store sortiment av både champagneglass og champagne. Da har du alltid noen lekre bobler som kan ligge på kjøl.

God fornøyelse!Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna