PORTVINSGUIDEN


Portvin er mye mer enn bare en dessertvin. Selv om portvin passer veldig bra sammen med dessert, kan den også brukes i mange andre sammenhenger.
Det finnes veldig mange forskjellige portvinstyper, og alle blir produsert på forskjellige måter. Derfor kan det også være vanskelig å finne ut av hva som er hva.
Vi har derfor samlet de mest vanlige typer av portvin i dette innlegget, og vi tar deg med gjennom portvinens verden. Det skal gjøre deg mer sikker når du skal velge din neste flaske med portvin.
Tawny portvin
Den første kategorien innenfor portvin som vi vil vise deg er Tawny Port. Den har fått navnet sitt fra det engelske uttrykket «Tawny», det er beskrivelsen av den gyllenbrune fargen, og det er nettopp det Tawny-portvinen har.
Tawny lagres på eiketrefat i minimum 3 år, og det er lengre tid enn mange andre portviner. Det betyr at en Tawny kan holde seg i lengre tid etter at flasken har blitt åpnet, tommelfingerregelen sier 4 uker i kjøleskapet etter at den har blitt åpnet.
Når det kommer til selve smaken på denne portvinen, vil du merke at den ikke er så søt som mange andre typer. Med hint av karamell, vanilje og et fantastisk samspill av tørket frukt, er det fortsatt mye søthet i denne vinen.
Du vil ofte komme borti en høy aldersbetegnelse når du ser på etiketten for Tawny Port. Det sier noe om gjennomsnittsalderen på vinen som er brukt. Tawny er nemlig ikke en årgangsvin, det er en sammensetning av forskjellige årganger, og det er vanlig for portvinstypene.
Den bør nytes når den er litt avkjølt, gjerne rundt 16 grader. Den passer godt til å bli servert sammen med ost eller risengrynsgrøt.
Colheita portvin
Colheita Port er i tett slekt med Tawny portvinen. Colheita Port er det portugisiske uttrykket for «høst». Denne vinen er også lagret på eiketrefat fra den blir høstet, dette er en årgangsvin, som betyr at alderen du finner på etiketten er alderen på årgangen da vinen ble produsert.
Denne vinen skal lagres i flasken i mange år for å utvikle sitt fulle potensiale. Her kommer de dype smakene av tørket frukt og nøtter frem.
En klassisk Colheita portvin serveres ofte sammen med ost som Pecorino eller Manchego- og selvfølgelig også sammen med risengrynsgrøt.
Ruby Port
Ruby Port er litt billigere i prisklassen, når det kommer til portvin.
Den kan best beskrives som ungdommelig og frisk, det kan man godt merke på den kortere lagringsprosessen, som er på cirka 2 år.
Ruby portvinen har karismatiske smaksnyanser av rød frukt, mørke bær og litt tannin.
Vinen er klar til å bli drukket når den kommer på flasken, og den bør helst nytes mens den er ung. Du kan gjerne drikke den når den er litt avkjølt og sammen med en god sterk ost eller en smakfull søt dessert.
Hvid portvin
Den hvite portvinen lages litt på samme måte som ruby portvinen, bortsett fra at det blir brukt grønne druer i stedet for blå.
Lagringsprosessen på fatene varer i cirka 3 år, og oksideringen gjør at fargen ikke er hvit på samme måte som med hvitvinen, den er litt mer gyllen.
Smaksmessig har den hvite portvinen en sterkere smak av frisk frukt som fersken og mandarin, i tillegg til en smak av nøtter.
Du kan nyte denne portvinen avkjølt på terrassen en varm sommerkveld, som du garantert av og til gjør med et glass hvitvin, den kan også nytes sammen med en god dessert.
Vintage portvin
Nå har vi kommet til den beste delen når det gjelder portvin, og det kan man også se på prisnivået på flaskene fra Vintage portvin.
Dette er en årgangsportvin som blir laget av nøye utvalgte druer i det beste høsteår. Kvaliteten er derfor veldig høy på Vintage portvin.
Lagringsperioden foregår på eiketrefat i cirka 2-3 år, men modningsprosessen som kommer etterpå tar rundt 15-30 år etter at den har blitt høstet. Portvinen utvikler seg mens den ligger på flasken og når den når sitt fulle potensial byr den på en fyldig smaksopplevelse. Her vil du merke smaken av mørke bær krydret med sjokolade, fiken, kaffe og tørket frukt.
Det er bare bra å dekantere portvinen, årgangsportvin er alltid ufiltrert og det lager litt grums. Du bør nyte vinen avkjølt til en deilig sterk ost, denne smakskombinasjonen mellom osten og portvinen vil sende deg til himmelen.
LBV portvin (Late Bottled Vintage)
Sist men ikke minst finner du LB portvinen, den har en lengre fatlagring og kommer derfor senere over på en flaske sammenlignet med de andre portvinene. Navnet «Late Bottled Vintage» stammer fra dette. Portvinen er en Ruby-portvin, og den er fra et godt høsteår. Den kan bli lagret opp imot 6 år på eiketrefat og det gir denne portvinen mye mer fylde og kompleksitet enn for eksempel en alminnelig Ruby Port.
Spesielt smaken av den tørkede frukten kommer tydelig fram i LBV-portvinen, man kan smake et hint av rosiner, aprikoser, svisker og nøtter. Man kan også merke en anelse av tannin.
Du bør nyte den avkjølt sammen med ost eller en deilig sjokoladedessert.
Nå har vi kommet oss igjennom de vanligste typene av portvin. Denne guiden har forhåpentligvis gjort deg litt klokere og neste gang du skal kjøpe portvin, så vet du hvilken type du skal kjøpe.
Hvis du mangler noen flotte portvinsglass kan du finne utvalget värt akkurat her, og bli litt inspirert.
God fornøyelse!
About the Author

Barlife Bartender er skabt af Barlife.dk for at give et indblik i hvordan vores barudstyr skal bruges, hvilke værktøjer man ikke kan leve uden, samt hvilke opskrifter der er absolut nødvendige at prøve.
Related Posts
Categories
Topics
- Drinks
- Isterningbakke
- Jigger
- Blender
- Plates
- Stentøj
- Keramik
- Stentøjstallerkner
- Barsæt
- Bartenderudstyr
- Barredskaber
- Bartender
- Glas
- Krystalglas
- Champagneglas
- Sugerør
- Cocktailtilbehør
- Gaver
- Champagnekøler
- Barværktøj
- Drukspil
- Stentøy
- Bar sett
- Bartenderutstyr
- Glass
- Drinker
- Cocktailer
- Kaffe
- Kaffemaskine
- Kaffebønner
- Champagnesabel
- Champagne
- Vinkøler
- Proptrækker
- Grill
- Pizza
- Knive
- Knive
- Vodka
- ølglas
- Vinglas
- Luigi Bormioli
- Gin glas
- Rom
- ølkrus
- Gin
- Portvin
- Portvinsglas
- Rødvinsglas
- Hvidvinsglas
- Vandglas
- Krystal vandglas
- Snapseglas
- Snaps
- Tonic vand
- Barudstyr
- Vinkøleskabe
- Brandy
- Cognac
- Tequila
- Zalto Glas
- Romglas
- Margaritaglas
- Martiniglas
- Gin Mare
- Gin Mare Gläser
- Vinholder
- Glitter Fisk
- Shots
- Bitter
- Gammel Dansk
- Nordsø Bitter
- Juicepressere
- Saftpressere
- Slowjuicer
- Saftcentrifuge
- Steakknive
- Plastglas
- Bionedbrydelige glas
- Isterningmaskiner
- Whiskey
- Whiskey Glas
- Ølskum
- Kokos
- Likør
- Blandingsspiritus
- Cocktailglas
- Sirup
- Ginger beer
- Cocktail Shaker
Tags