LITT BITTER ALKOHOL OM DAGEN ER GODT FOR MAGEN

Loading...
LITT BITTER ALKOHOL OM DAGEN ER GODT FOR MAGEN

Du kjenner sikkert til sånne ordspill fra før og det kan være store forskjeller på hva man faktisk snakker om. Det er mange som sier at et eple om dagen er godt for magen, nå i den litt mer moderne tid. Men nå holder vi oss til den litt morsommere versjonen av ordspillet.

Før i tiden har bitter alkohol blitt markedsført som medisin, fordi Bitter er sammensatt av mange forskjellige urter og derfor ble det sett på som helende. I dag er det selvfølgelig mange delte meninger om alkoholens påvirkning på kroppens helse. Det finnes flere sanger om at alkohol er godt for sjelen, og vi liker godt denne tankegangen om at bitter har samme sunne innflytelse på kroppen.

 

EN FAST LEDSAGER I DANSKENES LIV

Opp igjennom 70-tallet ble det veldig populært med en bitter og det var nesten utenkelig å ikke finne en Gammel Dansk stillet frem på et bord. For veldig mange ble en Gammel Dansk eller en bitter dram forbunnet med kos. I det øyeblikket var det lov å lene seg litt lengre tilbake i stolen og bare koble helt fra. Når det ikke ble drukket rundt bordet eller inne i stuen, så ble den tatt med på jakt eller så ble den servert etter et deilig vinterbad i de kalde bølgene. Mange av disse tradisjonene har heldigvis overlevd og de eksisterer fortsatt i dag. Da helsebølgen slo inn på 80 og 90-tallet fikk det virkelig dempet salget av Bitter. Dette har også satt spor i utviklingen av salget av Bitter, salget har blitt halvert siden starten av 80-tallet.

Selv om Bitter har fått tøff konkurranse fra øl, vin og andre brennevinsprodusenter er Bitter fortsatt på markedet. I noen perioder har salget tatt seg litt opp, som for eksempel da Klovn The Movie hadde premiere. Der spiller Underberg en stor rolle og det førte til at etterspørselen etter den tyske Bitter Dram gikk opp.

 

Gammel Dansk

Vi har allerede nevnt Gammel Danks en del ganger i dette blogginnlegget, men det er også symbolet på Bitter Dram i Danmark. Gammel Dansk er faktisk en stor del av Danmarks nyere historie, der er den det mest solgte brennevinsmerke og kjennskapet for merke hos den danske befolkning ligger på mellom 99% og 100%.

Derfor kan man si at alle dansker, både unge og gamle, kjenner til Gammel Dansk. I Danmark har ofte den populære brennevinen,blitt koblet sammen med deres hyggekultur, fordi den ofte blir funnet fram når man er sammen med venner og familie. Det har også vist seg at før i tiden ville forretningsmenn gjennomføre handelsavtaler over en SKÅL! med Gammel Dansk. Det var et symbol på at avtalen hadde blitt inngått på et vennskapelig vis.

Gammel Dansk er en stor del av danskenes identitet, det er et uttrykk som sier at når man åpner et danskers hjerte, finner man: Dronningen, Den Lille Havfrue, Dannebro og en flaske Gammel Dansk.

Hva er Gammel Dansk?

Nå skal vi gå litt i dybden som forteller oss om hvordan Gammel Dansk ble til. Den ble lansert i 1964 og mannen bak denne forfriskende bitterdram het J.K. Asmund. Han brukte tre år på å finne den perfekte kombinasjonen av naturlige urter og blomster som har skapt smaken på Gammel Dansk. I dag er det kun 2 medarbeidere som har fått fullt innblikk i den originale oppskriften, derfor kan man si at oppskriften forblir en hemmelighet.

Det høres kanskje ut som en lang og vanskelig produksjonsprosess, du skal bare ta det med ro – det er det også! For å sikre seg at den gylne Bitter alltid lever opp til forventningene, blir den nøye kontrollert under hele produksjonen. Selv om det er en veldig lang prosess, sikrer det tilfredsheten hos kundene som drikker den lokkende bitterdram.

 

Nordsø Bitter  

En annen bitter som er veldig populær er Nordsø Bitter. Denne historie er en smule mer komplisert enn historien til Gammel Dansk. Siden lanseringen i 1982 har den gjennomgått mange forandringer for å bevare plassen på markedet.

Nordsø Olie ble skapt i 1981, og det var på denne tiden familien Andersen eksperimenterte med kombinasjonen av vodka og lakris. Målet var å lage en ny form for lakris-bitter som enda ikke fantes på det danske markedet.

På midten av 90-tallet ble merket solgt til De Danske Spritfabrikker, men ikke lang tid etter byttet de navn til Danisco. Dette medførte at Nordsø Bitter fikk en designmessig make-over og det ble laget en ny markedsføringsstrategi.

Danisco ble i slutten av 90-tallet overtatt av en svensk fabrikk, de fortsatte med å markedsføre og selge Nordsø Bitter helt til i 2008 hvor de ble overtatt av franske eiere. Dette fikk store konsekvenser for lakrisbitteren, den utgikk av sortimentet og deretter forsvant den fra det danske markedet.

Familien Andersen kjøpte opp sin egen oppfinnelse i 2014, og det førte til at Nordsø Bitter kom tilbake til sitt opphavssted i Danmark. De endret smaken og designet på flasken, så den kunne bli innført på det danske markedet igjen. Da kunne de igjen ta godt imot lakrisbitter.

Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom bitterdram og den danske kulturarv. Selv om historien noen ganger kan virke litt rotete, som for eksempel med Nordsø Bitter, ordner det seg alltid til slutt. Selv om det ikke er riktig at litt bitter alkohol om dagen er godt for magen, kan vi si at det er godt for våres mentale helse, og derfor kan man kanskje si at det er sunt for kropp og sjel.

 

Hvis du allerede ikke er med på den danske bittervogn, er det sannelig på tide at du hopper ombord. Vi kan fortelle deg at det venter mange gode stunder sammen med familie og venner.

 

God fornøyelse!

 



Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna