HEMMELIGHETEN TIL EN GOD KOPP KAFFE

Loading...
HEMMELIGHETEN TIL EN GOD KOPP KAFFE

SÅNN LAGER DU EN GOD KOPP KAFFE

Kaffe er ikke bare kaffe. Hvis du er en av de som setter pris på en god kopp kaffe, så får du hemmeligheten her som sikrer deg til å bli den beste hjemme baristaen.

BØNNENE

Det første punktet handler om bønnene. Uten de riktige bønnene kan du fortsatt være god til å lage kaffe, men du vil aldri komme helt til den syvende himmelen.

HVA MED SMAKEN?

Når du skal velge kaffen din er det viktig at du går etter smaksnyansene som du liker best. For noen krever det et par forsøk før man finner yndlingskaffen sin. Her kommer det et par ting som man skal se etter når man er på kaffejakt.

 

HVA BETYR DET NÅR DET FOR EKSEMPEL STÅR AT KAFFEN HAR NYANSER ELLER AROMAER AV SJOKOLADE?

Du har sikkert lurt på hvorfor det står på pakken med kaffe, at kaffen har nyanser av sjokolade og syrlig frukt, man pleier ikke å smake det ene eller det andre. Det som det sier noe om er hvor i munnen du smaker kaffen. Du vil for eksempel smake syrligheten bakerst på tungen, akkurat som surt godteri, sjokolade smaker du foran på tungen, det er der man smaker det søte.

 

Se vårt store utvalg av kaffe her.

FORSKJELL PÅ RISTINGEN

Nå går vi videre til forskjellen på ristingen. På pakken kan man lese om bønnene er lyse, medium eller mørkt ristet, og det er ikke det samme hvilken pakning du velger. Smaken på bønnene endrer seg etterhvert som de blir mer ristet.

 

  • Lys ristet: Overflaten på bønnene er lysebrun og smaken er ofte litt syrlig og mild.

  • Medium ristet: Dette er ofte de bønnene du finner på butikken. Smaken er litt sterkere, men den har en litt søtere nyanse enn de som er lysristet.

  • Mørk ristet: Disse bønnene er mørkebrune og de er spesielt gode til espresso. Smaken er kraftig og den fyller godt i munnen. Smaksnyansene er ofte bittersøte og mindre syrlige.


HELE- ELLER MALTE BØNNER?

Du får alltid den største smaksopplevelsen hvis du kjøper hele bønner og maler de selv rett før du skal bruke de. Bortsett fra at du får gitt den en mer intens smaksopplevelse, kan du også male akkurat den slags kaffe du skal ha. Kaffen kan for eksempel males grovere til stempelkaffe og også til hel fin espresso.

Se utvalget av kaffekvernene her

Det er ingen skam å velge malte bønner til kaffen. Ofte har man ikke så mye tid tidlig på morgenen når man skal lage kaffe, da er det deilig å være et skritt foran i kaffebryggingsprosessen. Du kan også finne veldig god kaffe som har blitt malt. Det eneste du skal være oppmerksom på er at smaken forsvinner fortere.  

SÅNN SKAL DU OPPBEVARE KAFFEN

Uansett om du har kjøpt eller hele eller malte bønner skal du fortsatt tenke på hvordan du skal oppbevare de. Når du bryter emballasjen skal du enten helle hele kaffen over i en lufttett beholder eller lukke posen så lufttett som mulig. Kaffen mister smaken veldig fort når den er i kontakt med luft. Derfor skal du heller ikke gjemme på kaffen for lenge, etter cirka 14 dager begynner kaffen å miste smaken, men den kan fint drikkes.

 

SÅNN LAGER DU FILTERKAFFE ELLER STEMPELKAFFE

Foretrekker du helst en svart kopp med kaffe, med kanskje litt melk og sukker? Da kan du lett lage den på en helt alminnelig filterkaffe maskin eller i stempelkanne.

 

FILTERKAFFE

Først er det viktig at du velger den riktige kaffemaskinen. Det kan være en god ide å se etter maskinens brygge temperatur. Den optimale temperaturen ligger mellom 94 og 96 grader celsius. Hvis det er for lav temperatur kan ikke kaffen få sin optimale smak og hvis temperaturen er for høy, så blir den bitter.

En god anbefaling er denne kaffemaskinen fra Gastroback

DOSERING

Du bør alltid lese doseringsanvisningen på pakken. Hvis du har en kaffe-skje er det en god tommelfingerregel at det går cirka 0,5 skjeer til 1 kopp kaffe. Hvis du heller vann til 4 kopper skal du alltid bruke 2 skjeer malt kaffe. Hvis du maler kaffen selv, skal bønnene males medium.

STEMPELKAFFE

Du kan også lage den svarte kaffen på en stempelkanne. Denne metoden er litt mer koselig, dessverre kan du ikke lage like mange kopper med kaffe av gangen.

Du kan for eksempel se denne fra det populære og eksklusive merket Laguiole

Fordelen med denne brygge-metoden er at du får trukket mere smak ut av kaffen, og den får en mer konsentrert og fyldig smak. Hvis du brygger kaffe i en alminnelig kaffemaskin renner vannet bare igjennom kaffen. Hvis du bruker en stempelkanne i istedenfor ligger kaffen i vannet, da blir det også trukket mere smak ut av den. 

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna