ØLSKUM OG ØLGLASS – FÅ MER UT AV ØLEN DIN

Loading...
ØLSKUM OG ØLGLASS – FÅ MER UT AV ØLEN DIN

Nå skal det handle om skum. Eller for å være helt presis så skal det handle om ølskum. Det har faktisk en ganske viktig betydning for opplevelsen som du sitter igjen med når du har drukket en øl. Vi har før skrevet om hvilke ølglass du skal ha til ølsmakingen, , men vi har enda ikke snakket om ølskummets påvirkning på ølen.

Noen øltyper produserer naturligvis mer skum enn andre. Samtidig er visse ølglas også bedre til å holde på skummet enn hva andre ølglass gjør.

I dette innlegget kan du bli litt klokere på hva ølskum er i forhold til størrelse, og hvorfor det er så essensielt i den samlede ølopplevelsen.

 

HVA ER ØLSKUM – DEN VITENSKAPELIGE FORKLARINGEN

Ølskum kan best forklares som millioner av mikroskopiske bobler, som er omgitt av litt væske som ligger oppå ølen din.

Bobler er gass som er suspendert i væske, men som ikke er oppløst enda.

Ølskum består dermed av to forskjellige ting, og de oppløser seg ikke i hverandre, men som allikevel ser ut som det gjør det i litt tid.

Grunnen til at det blir skapt skum er fordi gassmolekylene boblene består av, i høyere grad vil binne seg til hverandre enn til væsken som den er omringet av.

For å sette et faglig begrep på denne situasjonen så vil det si at gassmolekylene er hydrofobiske, som betyr at de hater vann.

Som du sikkert har lagt merke til så forsvinner skummer etter noe tid. Dette er fordi to motarbeidende faktorer som består av boblenes indre trykk, og den overflatespenningen som skjer når gassen og væsken frastøter hverandre, det er det som er tilfellet her.

De to krefter går konstant etter å bli minimert, og det betyr at de mindre boblene slår seg sammen med de større boblene.

Denne prosessen foregår helt til det stadiet der overflatearealet på boblene blir så stort at forholdet mellom overflatespenningen på yttersiden av boblene og gassen inne i boblene får boblen til å briste.

 

HVORDAN KAN SKUMMET I ØLEN BEVARES?

Nå er det sånn med øl at man gjerne vil bevare den flotte skumkronen så lenge som mulig, og det skal gjerne være skum i ølet så lenge man drikker den.

Her kommer proteinene fra det kornet som ølet er brygget på. Disse proteinene har nemlig en hydrofobisk, altså vannhatende, del som interagerer med gassen inne i boblene.

Samtidig har proteinene også en hydrofil del, som interagerer med den væsken som er utenfor boblene. Proteinene i ølen er altså med på å holde gassmolekylene og væsken fra hverandre. På den måten reduserer overflatespenningen også rundt boblens overflate, og det medfører at boblene bevares i lengre tid.

Proteinene sammen med en rekke andre stoffer i ølet er altså med på å binde gassmolekylene inne i boblene bedre sammen med væsken utenfor boblene. Dette samspillet bevarer skummet i cirka så land tid som det tar å drikke ølen.

 

HVILKEN EFFEKT HAR SKYLLEMIDDEL PÅ ØL?

For å snakke litt utenfor boksen så har skyllemiddel en negativ virkning på øl. Det får nemlig skummet til å forsvinne mye fortere. Skyllemiddel finner man vanligvis i oppvaskmaskiner, fordi det hjelper med å tørke tingene fortere.

Hvis det nå har blitt brukt skyllemiddel til oppvasken av ølglasset ditt, så kan det være rester igjen i glasset. Stoffer i skyllemiddelet gjør at overflatespenningen senkes.+

De millioner av mikroskopiske bobler som ølskummet består av, er avhengig av overflatespenningen for å bli bevart. Restene av skyllemiddelet på glassets overflate vil gjøre det til en tam ølopplevelse.

Derfor er det en god ide å skylle ølglasset ditt i varmt vann før du bruker det. På den måten minimerer du i hvert fall sannsynligheten for at det skulle være noen rester av skyllemiddel igjen på glasset ditt.

 

SKJENK ØLEN RIKTIG – ELLERS SÅ GIR DET DEG MAGEKNIP

Det kan kanskje høres litt voldsomt ut, men har du noensinne opplevdd å få mageknip når du drikker øl? I så fall er det stor sannsynlighet for at den har blitt skjenket feil.

Først og fremst bør du alltid drikke øl av et ølglass. Dette er det flere grunner til, men en av dem er at du virkelig kan smake forskjell når du bruker det riktige bruger ølglasset.

En annen veldig viktig grunn til at du skal bruke et ølglass er at øl inneholder kullsyre. Denne kullsyren vil gjerne frigjøres i ølglasset.

Hvis du skjenker øl fra flaske til glass, og du heller den veldig forsiktig langs kanten, vil du unngå å aktivere for mye skum. I dette tilfellet vil kullsyren ikke bli frigjort, så den fortsatt er i ølen.

Hvis du bestemmer deg for å spise nachos eller en annen lignende rett, så vil dette aktivere kullsyren og få ølen til å skumme. Problemet er bare at denne reaksjonen skjer nede i magen din, og derfor kan du risikere å få vondt i magen, hvis du ikke skjenker ølen riktig.

Hvis du går litt mere kraftig til verks, der ølen fortsatt helles langs siden, men med større kraft, så blir kullsyren frigitt allerede i glasset, og dermed unngår du at prosessen skjer i magen din.

 

HVA KAN SKUMMET FORTELLE OSS OM ØLEN SOM VI DRIKKER?

En annen grunn til at det er viktig å aktivere skummet i glasset er fordi vi allerede ved skummets tilstedeværelse får en klar forståelse av hvilken kvalitet ølen har.

Det er i skummet vi kan smake maltens søthet og humlens bitterhet. Skumhodet funker også som en slags beskyttelse, den er med på å bevare ølens aromaer i glasset. På den måten får du mest mulig ut av ølen, for hver eneste slurk du tar.

Nå kan du godt si at du har blitt en ekspert på skum området innenfor øl. Du skal huske at du er mer en velkommen til å gå på oppdagelse i vårt store utvalg av mange forskjellige ølglass, sånn at du nettopp kan finne det glasset som passer best til deg.

Vi håper at du har blitt litt klokere på både skummets og ølglassets innflytelse på den gode øl opplevelsen, og at du har lyst til å utvide øl horisonten din.

God fornøyelse!



Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna