SNAPS: HVOR GODT KJENNER DU EGENTLIG DEN LILLE SKARPE?

Loading...
SNAPS: HVOR GODT KJENNER DU EGENTLIG DEN LILLE SKARPE?

Snaps er en kjent drink som vi alle kjenner til, de fleste av oss har smakt den og mange forbinder den med mange festlige minner og tradisjoner. Men hvor mye vet vi egentlig om den?

Snaps er en fellesbetegnelse som både dekker snaps og akevitt. Snapsen hører til i festlige høytider, og noen nyter denne skarpe spriten mens andre skal bare få det overstått og få den fort ned.

Derfor har dette blogginnlegget blitt laget så du kan bli litt klokere på den kjente spriten, og samtidig finne ut av hvor mye du egentlig vet om snaps.

 

Snapsens melodi

Du kjenner kanskje melodien «haps, haps, haps... nå skal vi ha en snaps», men visste du at dette kun er en av mange snapseviser. Snapsen drikkes ofte fort etter at man har sunget en festlig skålesang. Visene som snaps letter på stemningen og humøret, og det får ofte folk til å drikke enda flere snaps. Melodiene er ofte stavnsbundet og noen forsamlinger har også funnet på deres egne festlige melodier

 

Utrolig mange smaksvarianter

Snapsen får i gang festlighetene, men den er også med på å balansere de gode smakene som er i maten til påskelunsjen eller julebordet. Det finnes mange forskjellige smaksvarianter og det kan være vanskelig å velge blant disse. Det er de kjente og klassiske snapsene, som Aalborg Taffel Akvavit den blir også kalt Rød Aalborg. Utover tradisjonen kommer det hvert år en spesiell juleversjon av den klassiske spriten, som for eksempel Linie Christmas Edition 2021 og Aalborg Jule Akvavit 2021.

Men det visste du kanskje fra før, at det finnes mange forskjellige smaker utover de klassiske typene som finnes som enten er klar eller gyllen. Snaps finnes nemlig i mange smaksvarianter og det kan være alt fra: ølsnaps, valnøttsnaps eller bringebær, ingefær og granateplesnaps. Ønsker du å prøve litt forskjellig smaksvarianter så har snaps Bornholm satt sammen en gaveeske som består av 8 spennende smaker, som for eksempel vanilje, blåbær & sitron og lakris. Smaksvariantene er brede og det samme er prisnivåene. Det finnes noe til enhver smak og til enhver anledning.

Imponer med en hjemmelagd snaps

Visste du at du kan hive deg ut i en hjemmelaget snaps? Du kan faktisk sette sammen akkurat de smaker og nyanser som du liker. Hvis du ønsker å prøve å lage en hjemmelaget snaps så er det første du skal gjøre å finne ut av hvilken smak den skal lages av. Her kan du nesten velge helt fritt og den kan blant annet bestå av ingefær, chili, bacon, sukkertøy, bær, sitrus, kanel, lakris eller urter. Det er altså kun fantasien som kan sette grenser. Deretter skal du kjøpe en klar snaps eller en basissnaps, der du skal tilsette de ønskede smakene. Trekketiden på snapsen avhenger av hvilke ingredienser du velger, men du kan prøve deg fram, og en huskeregel er at jo lengre du lar snapsen trekke, jo mer kraftfull blir smaken. De harde ingrediensene skal som hovedregel trekke i lengre tid enn de bløte. Derfor kan en hjemmelaget snaps med bær være klar på alt fra få døgn til en ukes tid, mens en snaps som er lagd på ingefær kan ha en trekketid på flere måneder.

 

Servering av snaps

Snapsen skal selvfølgelig serveres i snapseglass. Bare ved å se på de er det forskjell på utseende, men viste du at snapsglasset også kan ha betydning for smaken? En god snaps bør derfor nytes i de helt riktige snapsglass, og sånn at den fremstår best mulig. Utover det hører snapsen til høytidene, da man ofte har dekket pent bord. Derfor er det opplagt at utseende på snapsglasset komplimenterer borddekkingen.

Snapsglasset finnes både med og uten stilk, der snapsglasset med stilk er et mer klassisk smaksglass. Valget er ut ifra estetikk og hvordan glasset passer til borddekkingen. Snapsglasset finnes også i en plastikkutgave, dersom man ikke orker å rydde opp og gjøre rent.

Hvis du vil bli enda klokere på hvordan du kan servere snapsen din, kan du lese vårt blogginnlegg sånn drikker du snaps med stil.

 

Kald eller ikke?

Et veldiskutert tema som er knyttet til snaps er spørsmålet om den skal serveres iskald, avkjølt eller ved stuetemperatur? Det er smak og behag, men visste du at temperaturen påvirker smaken og smaksopplevelsen på snapsen? Temperaturen har en stor betydning for smaken, så hvis du ønsker hele smaksinntrykket skal du holde øyet med temperaturen.

Nå skal du ha blitt litt klokere på snapsen, snapseviser, hjemmelagd snaps, hvordan snapsen skal serveres, smaksvariasjoner og hvilken temperatur snapsen skal bli servert ved.

Hvis du trenger litt ekstra veiledning om hvilken snaps du skal lage neste gang så kan du lese vår snapseguide,

da får du valgt den helt riktige snapsen.

Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god fornøyelse med den lille skarpe.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna