DETTE VISSTE DU MEST SANNSYNLIGVIS IKKE OM BRANDY – BLI KLOKERE PÅ BRANDY

Loading...
DETTE VISSTE DU MEST SANNSYNLIGVIS IKKE OM BRANDY – BLI KLOKERE PÅ BRANDY

Hvor mye vet du egentlig om sprit, og mere spesifikt brandy? Hvis du ønsker å utvide sprit-horisonten din, ønsker mer inspirasjon, få informasjon om hvilke flasker som skal tilføyes i barskapet eller om du bare vil vite mer om brandy, så bør du lese med her. Under har vi samlet masse informasjon så du kan bli klokere på hva brandy egentlig er, hvordan den kan serveres, forskjellen på brandy og cognac, drinker med brandy og mye mer.

Hva er brandy?

Brandy er en fatlagret type brennevin, som er basert på druer eller frukter. Betegnelsen brandy er et vidt begrep som dekker over et bredt utvalg av forskjellige typer brennevin. Når vi snakker om alkoholprosenten så har brandy en styrke på 35-45%. Tittelen brandy er ikke styrt av diverse regler eller retningslinjer, fordi begrepet brandy dekker over destillert vin, som har blitt lagret på trefat. Tittelen er derfor ikke begrenset til et spesifikt geografisk område, og brandy blir produsert i stort sett hele verden. Brandy oppbevares som regel i fat fra et halvt år til et helt år, dog oppbevares det noen ganger opp mot 4-6 år og da pleier flasken å være merket med XO, det er en indikator på at flasken har vært lagret over en lengre periode. Dette er tilfellet ved Carlos I Imperial XO Brandy, som består av en blanding av brennevin, der noen har modnet i mer enn 20 år.

 

Hvordan fremstilles brandy?

Fremstillingen av brandy består av destillasjon av druer eller frukt, som for eksempel epler eller kirsebær, og det resulterer i vin eller fruktsaft. Ingrediensene gjæres og etter produksjonen blir det destillert til alkohol. Så blir væsken lagret og smaken blir tilpasset og utviklet ytterligere i lagringsprosessen. Brandy fremstilles typisk av druer der det blant annet kan bli lagd på restprodukter fra en vinproduksjon i form av skall, kjerner og mer. Fremstillingen resulterer typisk i en smakfull sprit med en brunlig nyanse, dog forekommer brandy sjeldent i en klar utgave. Brandyens kvalitet avhenger av destilleringsprosessen, ingredienser, sprit, lagringsmetode og også hvilket tre-valg væsken blir lagret på, samt hvilke aromaer som blir tilført i blandingen.

 

Hvor stammer brandy fra?

Som du kanskje kan merke så blir brandy fremstillet i mange forskjellige land, og spesielt i vinproduserende land som Tyskland, Frankrike, Portugal, Italia osv. Bortsett fra at det blir produsert i stort sett hele verden, så nytes det også i hele verden. Det kan være vanskelig å svare helt konkret på hvor brandy stammer fra eller hvem som har oppfunnet brandy. Det finnes nemlig brennevin fra mange forskjellige land, som har tolket det på hver sin måte og satt sitt eget preg på spriten. Det gjør at brandyen blir en veldig interessant sprit, fordi smaksopplevelsen kan variere utrolig mye avhengig av hvilket område den stammer fra.

 

Hvad smaker egentlig brandy ?

Det er ikke noe bestemt krav til råvarer i form av utvalgte druesorter, så brandyens smaksnyanser kan variere mye fra de forskjellige produsentene. Du kan både oppleve partier der aromaene er bløte, avbalansert og milde med dybde, men også motsatte varianter med en tørr, karakteristisk og kompleks smak. Eksempelvis Torres 10 Gran Reserva Imperial, som er fyldig og intens i uttrykket, samtidig som at den har både friske, varme og krydrete nyanser og det går godt i samspill med de runde og milde smakene som den består av. Utover det finnes det også et hav av forskjellige smaksnyanser som typisk blir tilført i brandy, som for eksempel søthet i form av vanilje, karamell, kakao eller noe helt annet.

Hva er forskjellen på brandy og cognac?

Når vi snakker om temaet brandy så kan vi ikke komme utenom å forklare deg forskjellen på brandy og cognac. Disse to typer sprit blir ofte forvekslet og sammenlignet med hverandre. Det er ikke helt uten grunn at de er vanskelig å skille fra hverandre. Disse to typer sprit er generelt basert på de samme ingrediensene og blir fremstillet etter nesten samme metode. Cognac har dog en egen regel som skal følges, som gjør at den kan bli betegnet som en cognac. Dette gjelder i forhold til at væsken skal ha vært lagret i minimum 6 måneder, blitt produsert med bestemte druesorter og er geografisk bestemt, fordi cognac stammer fra det begrenset område, mer spesifikt cognac distriktet i Frankrike. Cognac har mange fellestrekk når det kommer til smaken, og det er en kontrast fra brandyens allsidige smaksnyanser. En generell forskjell er at brandy har en tendens til å være mere bløt og ha mer søthet sammenlignet med cognac.

 

Hvordan kan brandy serveres?

Det er selvfølgelig en smakssak hvordan du ønsker å nyte brandyen din. Mange foretrekker å servere den ren eller over isbiter, der den typisk nytes etter middagen eller til kaffen. Det er også forskjellige drinker med brandy, her er Brandy Alexander og Sidecar veldig populære. Brandy er også vanlig å bruke i matlagning, her kan den tilføres som en smakstilsetning til forskjellige sauser og supper. Du kan kanskje merke at det er helt opp til deg selv å vurdere hvordan du foretrekker å nyte brandyen din.

 

Vi håper at du har blitt klokere på den gode spriten. Du kan også få inspirasjon til hvilken flaske med brandy du skal kjøpe i vår brandy guide. Husk at du finner et stort utvalg av brandy, cognac, glass til servering og mye mer her hos BarLife.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna