BLI KLOKERE PÅ VODKA – FAKTA OG DRINKOPPSKRIFTER

Loading...
BLI KLOKERE PÅ VODKA – FAKTA OG DRINKOPPSKRIFTER

Vodka er blant de mest utbredte typene for sprit, og vodkaen spiller en avgjørende rolle i mange drinker. Alle har nesten erfaring med denne sterke spriten, og det er ofte gode og uklare minner som er knyttet til denne spriten, enten om man har drukket en eller to cocktailer for mange. Under har vi samlet en del fakta om vodka og selvfølgelig noen drinkoppskrifter, der vodka er en viktig ingrediens.

 

VODKAENS BETEGNELSE

Som du mest sannsynlig allerede vet så er vodka en sprit, som består av en alkoholprosent på cirka 40-60%. Navnet vodka stammer fra den russiske betegnelsen for vann, men det er viktig å si at det ikke er mange likheter mellom vodka og vann, bortsett fra den klare væsken. Det er faktisk noen store forskjeller på de to, spesielt når det kommer til smak og alkoholprosent, vodkaen skiller seg ut med en veldig høy alkoholprosent og veldig sterk smak.

 

FREMSTILLING AV DEN STERKE SPRITEN

Vodka blir ofte fremstilt av en type sukker eller stivelse, det kan blant annet komme fra poteter, forskjellige kornslag eller en form for sukkerplante. Væsken blir så destillert og filtrert, og så blir det tynnet ut med vann. Resultatet er en klar væske, her kan man nyte kvalitet og smaksnyansene enten hver for seg eller i samspill med øvrige ingredienser når man skal blande en drink.

 

VODKAENS OPPRINNELSE

Mange har den oppfattelsen om at vodka kommer fra Øst-Europa, og det er her vodkaen har opprinnelse. Spesielt den såkalte «slave-vodkaen», den blir forbunnet med Russland. Vodkaen ble oppfunnet i de Østeuropeiske landene, men de er ikke helt enig om hvem som var først. Men det er en ting som er sikkert og det er at vodka har blitt utbredt over nesten hele verden. Den blir både inntatt og produsert i nesten alle landene i hele verden, og her er det forskjellige tolkninger på den klassiske vodkaen. Det finnes også mange gode vodka´er som har blitt produsert i Danmark, som for eksempel Danzka Vodka, Vødtka Økologisk Vodka og  Vodka Bornholm. Disse vodkaene kan man kjøpe her hos BarLife, og hvis du enda ikke har prøvd noe dansk produsert vodka så har vi gitt deg et bra tips nå.

 

ANVENDELSESMULIGHETENE

Bortsett fra at vodka er en klassiker i barskapet, der man både kan nyte den for seg selv og inngå i et samspill med andre spennende ingredienser, vodkaen kan også bli brukt i kjøkkenet som en del av matlagingen. Det er forskjellige måter på hvordan vodkaen kan inngå i matlagingen. Det kan for eksempel være i «Vodka Pasta», det er en kremet og smakfull pastarett, der man tilsetter litt vodka. Utover det kan man ha det i sauser, der vodkaen blir tilført eller desserter med vodka, det kan for eksempel være hjemmelagd is eller sorbe.

 

FORSKJELL PÅ VODKAENS KVALITET

Når det handler om vodka så er det stor forskjell på kvaliteten på produktene. Vodkaens kvalitet blir vurdert ut ifra produktets renhet. Det blir vurdert ut ifra destilleringsmetoden og spesielt antallet av destilleringer. Vodkaens filtrering har også en avgjørende rolle i forhold til kvaliteten, her er det noe av vodkaen som blir filtrert med kull, kalkstein, sølv eller krystaller.

Antall destilleringer og filtreringsmetoden spiller en stor rolle i forhold til vodkaens renhet og smaksnyanser. Utover det blir vodkaen tynnet ut med vann under fremstillingen, her har også vannet en betydelig rolle for den endelige kvaliteten på produktet. Noen firmaer legger stor vekt på hvilken type vann de bruker, det kan for eksempel være isbrevann.

 

FORSKJELLIGE VARIANTER

Som du mest sannsynligvis har fått med deg så finnes det mange varianter av vodka. Det kan man se på forskjellige typer av kvalitet og de forskjellige smaksvariantene som finnes. Et eksempel på en klassisk vodka er  Stolichnaya Original Vodka, men bortsett fra denne så finnes det forskjellige tolkninger, der man for eksempel har tilsatt spennende smaker i væsken. Det er mange varianter og det kan være i form av tilføyelse av bær eller frukt, det kan for eksempel være grønt eple, blåbær, sitrusfrukt og fersken. Utover det finnes det også mange innovative forslag til den sterke spriten, og her har Graskovka lagd en helt spesiell vodka der man har puttet et blad med bisongress i hver flaske. En annen kreativ løsning og variant er Cannabis vodka, her har man tilsatt et toppskudd fra cannabisplanten, samt essensen fra cannabisfrø.

 

DRINKOPPSKRIFTER MED VODKA

Vodka er en allsidig sprit som kan nytes i samspill med mange forskjellige smaker. Drinkkartet er fylt med forskjellige drinker der størstedelen typisk har vodka i seg. Det kan blant annet være Bloody Mary og Espresso Martini. Utover det blir vodka også brukt i den klassiske vodka-redbull og i en screwdriver, som er en blanding av appelsinjuice og vodka. Disse to drinkene er utrolig lette å lage og det slår aldri feil i byen. Listen med drinker der man kan bruke vodka er utrolig land. Under får du to oppskrifter med vodka, nemlig en Sex on the beach og white russian.

Sex on the Beach

Den festlige sex on the beach er en velsmakende og frisk drink, og det er en ordentlig klassiker.

Det du trenger:

 • 5 cl vodka
 • 4 cl tranebær juice
 • 4 cl appelsinjuice
 • 1-1,5 cl ferskenlikør
 • Isbiter
 • Cocktailshaker

Sånn gjør du:

 1. Finn et stort glass
 2. Tilføy ingrediensene i shakeren og rist de godt sammen
 3. Smak til og tilfør eventuelt litt mer ferskenlikør, hvis du ønsker det.
 4. Server og nyt drinken.

Tips: Hvis du har en rød grenadine stående i skapet, kan du tilføye litt av denne på bunnen av glasset og forsiktig helle væsken over for å oppnå et fint fargeskiftet.

 

White Russian

En bløt og velsmakende drink, det er et perfekt møte mellom vodka, kaffelikør og melk.

 

Du skal bruge:

 • 4 cl vodka
 • 3 cl kahlua
 • 6 cl helmelk
 • Isbiter
 • Cocktailshaker

Fremgangsmåten er:

 1. Fyll ingrediensene dine i shakeren og rist de godt sammen
 2. server væsken i et glass med isbiter
 3. Server og nyt denne flotte drinken.

 

Nå skulle du mest sannsynlig ha blitt litt mer klokere på vodka og fått noen tips på noen gode drinker som du kan lage med vodka. Ønsker du å få enda mer inspirasjon med drinker med vodka kan du lese lekre sommer drinker med vodka.

Vi håper du har kost deg når du har lest med. Du er alltid velkommen til å se nærmere på vårt store utvalg av sprit så du kan få styr på ditt neste kjøpt til barskapet.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.4
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna