7 FAKTA DU SIKKERT IKKE VISTE OM TONIC VANN


Vi kan fort bli enig om at tonicvann hører hjemme i cocktailverdenen. Sammen med gin utfører tonicen nesten helt mirakuløse ting. Den bitre kinin komplimenterer den krydrete enebærsmaken, som er karakteristisk for ginen, her kommer du til å ende med en lekker cocktail, og den er også veldig lett å lage.
Men hva vet vi egentlig om om tonic vann?
Med mindre du er en stor cocktailnerd, så er det ikke sikkert du vet så masse. Derfor har vi laget denne listen med 7 fakta som du sikkert ikke viste om tonic.
1. Hva er tonic vann?
For å gjøre det veldig lett så er tonic i prinsippet vann med kullsyre og kinin. Det er kininen som tilfører den bitre smaken. Desto høyere konsentrasjon det er av kinin, desto bitter blir smaken. Noen ganger tilsetter man også andre smaker av frukt eller sukker for å endre på den tradisjonelle smaken.
Selve kininen kommer fra kinatreets bark, og det stammer faktisk fra Sør-Amerika. Tonic stammer fra det gamle greske ordet «tonikos», og det betyr oppkvikkende.
2. Hva er Kinin?
I dag kan du kjøpe kinin på apoteket, men det mystiske materialet har en lang historie. Søramerikanske innfødte har i mange hundre år vist om de helbredende kreftene som kinin har. Men det var europeerne som i sin tid først brukte kinin til å kurere malaria. Det finnes mange historier som handler om hvordan kinatreets bark har reddet mange europeiske soldaters liv. For bare 100 år siden var kinin fortsatt den mest effektive middelet mot malaria.
3. Hvem fant opp tonic vann?
Den dag i dag så er det fortsatt uklart hvem som offisielt står bak den geniale oppfinnelse. Det er flere som peker i retning av to franske apotekere Pierre Joseph Pelletier og Joseph Bienaime Caventoue.
Blant annet var Schweppe en av de første fabrikanter som fikk patent på sin første utgave tonicvann, den hadde en blanding av kinin og lime.
4. Hvor høy må konsentrasjonen av kinin være?
I Europa er maksimumsgrænsen ca. den samme, når det omhandler, hvor høj koncentrationen af kinin i tonicvand må være. Den ligger på maksimalt 85 mg pr. liter, men det ville heller ikke give mening andet.
Bliver koncentrationen meget højere end det, vil det være nært umuligt at drikke, da bitterheden vil blive for voldsom. Derfor er restriktionerne nærmest selvskabte.
5. Hvorfor er Tonic Vann selvlysende?
Det eneste vi kan si er at kinin er vanskelig å bli klok på. Hvorfor det nesten er selvlysende finnes det flere forklaringer på, men det er fortsatt veldig kult. I pulverform, når kinin utvinnes fra barken har den ikke noe duft. Men man vil allikevel kunne smake den, selv om det kun er mikroskopiske mengder som har blitt tilsatt i vann. Det samme gjelder i forhold til den selvlysende egenskapen. Her er det også de mikroskopiske mengdene som skal til.
6. Kan kinin være skadeligt?
Akkurat som mange andre ting er det riktige svaret i dette tilfellet være, alt med måte. Kinin kan godt være skadelig hvis det inntas i for store mengder, men i dette tilfellet vil bitterheten være så ekstrem at det nesten vil være umulig.
Hvis du har tinnitus bør du holde deg unna store mengder kinin, også hvis man er gravid. I gamle dager ble kinin brukt til å igangsette fødsler, fordi det har en muskelstimulerende effekt.
Men den mengden kinin som finnes i tonic vann er ikke skadelig.
7. Kan jeg lage mitt egen tonic vannn?
Jeg vil gjerne lage tonic vann selv, men det krever litt trening og en del tålmodighet. Du kan starte tonicreisen din med denne oppskriften:
- 4 kopper vann
- 1 håndfull grovt hakket sitrongress
- Saften fra en appelsin
- Saften fra en lime
- Saften fra en sitron
- 1 stk. Allehåndebær
- Litt salt
- 2 spiseskjeer kininpulver
Putt alle ingrediensene i en kjele og få det opp å koke. Når det har nådd kokepunktet skrur du ned varmen og lar det putre under lokket i 20 minutter.
Hell væsken gjennom en sil og kok væsken igjen med en liten kopp agavesirup. Når det har kokt heller du væsken over på en flaske og lar det kjøle ned.
Tilsett farris for å få den sprudlende tonicfølelsen.
Nå har du blitt litt klokere på hva tonic er for noe. Du kan også prøve å lage den helt selv.
Hvis du gjerne vil lese enda mere om tonicvann, kan du lese vårt blogginnlegg om, hvordan du finner den helt riktige tonic til din gin..
God fornøyelse!
About the Author

Barlife Bartender er skabt af Barlife.dk for at give et indblik i hvordan vores barudstyr skal bruges, hvilke værktøjer man ikke kan leve uden, samt hvilke opskrifter der er absolut nødvendige at prøve.
Related Posts
Hvordan lage en drinkdispenser av en vannmelon
KJENN DINE COCKTAILGLASS – 5 FORSKJELLIGE SLAGS TIL HJEMMEBAREN
GLITTER FISK – DET NYESTE FRA UNITED DRINKS
BARLIFES GUDIE TIL TEQUILA
Categories
Topics
- Drinks
- Isterningbakke
- Jigger
- Blender
- Plates
- Stentøj
- Keramik
- Stentøjstallerkner
- Barsæt
- Bartenderudstyr
- Barredskaber
- Bartender
- Glas
- Krystalglas
- Champagneglas
- Sugerør
- Cocktailtilbehør
- Gaver
- Champagnekøler
- Barværktøj
- Drukspil
- Stentøy
- Bar sett
- Bartenderutstyr
- Glass
- Drinker
- Cocktailer
- Kaffe
- Kaffemaskine
- Kaffebønner
- Champagnesabel
- Champagne
- Vinkøler
- Proptrækker
- Grill
- Pizza
- Knive
- Knive
- Vodka
- ølglas
- Vinglas
- Luigi Bormioli
- Gin glas
- Rom
- ølkrus
- Gin
- Portvin
- Portvinsglas
- Rødvinsglas
- Hvidvinsglas
- Vandglas
- Krystal vandglas
- Snapseglas
- Snaps
- Tonic vand
- Barudstyr
- Vinkøleskabe
- Brandy
- Cognac
- Tequila
- Zalto Glas
- Romglas
- Margaritaglas
- Martiniglas
- Gin Mare
- Gin Mare Gläser
- Vinholder
- Glitter Fisk
- Shots
- Bitter
- Gammel Dansk
- Nordsø Bitter
- Juicepressere
- Saftpressere
- Slowjuicer
- Saftcentrifuge
- Steakknive
- Plastglas
- Bionedbrydelige glas
- Isterningmaskiner
- Whiskey
- Whiskey Glas
- Ølskum
- Kokos
- Likør
- Blandingsspiritus
- Cocktailglas
- Sirup
- Ginger beer
- Cocktail Shaker
Tags